Den höga förbrukningen av dricksvatten som just nu pågår i Halmstads och Laholms kommuner gör att vattenverken producerar på en nivå som inte är tillräckligt säker. Detta i kombination med låga grundvattennivåer gör att om inte förbrukningen minskar står vi inom kort inför ett bevattningsförbud.

”Förbrukningen närmar sig just nu snabbt nivåerna som vi hade i början på juni förra året när vi införde bevattningsförbud 5 juni. Förra året hade vi normala grundvattennivåer och kunde leva med hög förbrukning några veckor, men i år nivåerna lägre och vi har inte alls samma buffert. Samtidigt måste vi tänka långsiktigt eftersom vi inte vet vilken nederbörd och grundvattenbildning vi får till hösten och vintern”, säger Mattias Hultin, chef för driften på Laholmsbuktens VA.

Invånarna och våra besökare uppmanas därför – och påminns igen – om att vara vattensmarta. Vara återhållsamma och förnuftiga med sin dricksvattenförbrukning och alltså exempelvis inte vattna gräsmattan, inte låta kranen rinna i onödan. Ta korta duschar och stänga av vattnet i duschen medan man tvålar in sig. Tvätta bilen på anläggningar som återanvänder vattnet och när det regnar gärna se till att spara regnvatten och använda detta till exempelvis trädgårdsbevattning. Se tips hur du kan vara vattensmart. 

Klicka här för att läsa hela pressmeddelandet från Halmstad kommun.